Brödupploppet länktext

Det ena protestmötet hade avlöst det andra under april. I Göteborg genomfördes tre väldiga demonstrationer under tiden 23 april till 1 maj. Vid den största, som hölls på Heden, mötte ca 50.000 personer upp. Många fruktade att det skulle sluta med en våldsam,  okontrollerad urladdning.  Lördagen den 5 maj brast fördämningarna.

Uppretade kvinnor gick in i butiker och krävde att få köpa bröd utan kuponger. Affärer plundrades  med hot  om våld.  Polisen  lyckades  hindra  våldsamheter  vid några butiker. I kvällningen drog ridande polis blankt – förstärkt av militär från Kviberg och gjorde chocker i galopp mot folk i Landala, Haga, Annedal och på gatorna runt Järntorget. Nio skadade fördes till sjukhus. Först fram på småtimmarna var lugnet återstälIt.

På Johannesplatsen samlades kvinnor för att ha ett protestmöte efter att ha köat i timmar utanför ett krisutlämningsställe i Haga. På mötet får Nelly Thuring – S-kvinnornas  ledare och tillika  den första  socialdemokratiska kvinnan i stadsfullmäktige en central roll. Efter mötet valde en grupp kvinnor att gå Andra Långgatan mot Järntorget.

För att uppmärksamma Brödupploppet och mötet på Johannesplatsen bjuder vi in till en ”Minnesvandring” från  Johannesplatsen till Järntorget.

Program:

  • Vi samlas på Johannesplatsen (vid minnesstenen över lsaac Béen).
  • Kl. 11.00 fredagen den 5 maj.
  • Vi rekapitulerar mötet med hjälp av Gösta Carlsons bok Brödupploppet.
  • Vi går Andra Långgatan mot Järntorget och stannar upp vid Andra Långgatan 40 och vid korsningen mellan Andra  Långgatan och Nordhemsgatan.
  • Vi avslutar vår vandring vid Dan Andersson byst på Järntorget.
  • Efter vandringen dricker vi kaffe med ”bröd” i Minnesbibliotekets lokaler på Heurlins Plats.

Vill du vara med – anmäl dig senast  den 2 maj till
Ingemar Berlin 0706 – 29 6360 ingemar.berlin@telia.com
Sören Björkman 0707- 76 16 01 soren.bjorkman .43@gmail.com

Välkommen!
Arbetarrörelsens Minnesbibliotek