TITEL: Ryssland 1917 – en revolutionskrönika månad för månad
FÖRFATTARE: Gunnar Gunnarson
UTGIVEN AV: Tidens förlag Stockholm 1967
TRYCKERI: Universaltryck AB, Stockholm
PLACERING I BIBLIOTEKET: Hylla 8 – politisk historia
Avgörande händelser, avgörande skeden, avgörande år som förändrade världen. Ett sådant år är 1917. Första världskriget pågår, den gamla samhällsordningen är på väg att upplösas och revolutionära stämningar präglar tiden. Revolutionen i Ryssland inleddes med spontana hungerupplopp, strejker, demonstrationer och butiksplundringar. I mars 1917 övergick en hungerdemonstration i huvudstaden till en regelrätt kraftmätning mellan tsaren och folket. Den fick ett oväntat resultat – soldaterna gjorde gemensam sak med demonstranterna, arbetare och soldater gick sida vid sida mot det förhatliga tsardömet. Revolutionen hade inletts.
För den som vill fördjupa sig i den ryska revolutionen är månadens bok: ”Ryssland 1917 – en revolutionskrönika från 1967” en faktaspäckad men lättläst krönika där händelseförloppet speglas månad för månad. I den omfattande inledningen ger författaren en initierad orienterande beskrivning av förspelet till de dramatiska händelserna under revolutionsåret. Huvuddelen av boken bygger på olika dokument – brev, uttalanden, rapporter, politiska tal, tidningsartiklar, protokoll etc som har valts ut av författaren och den ryske historikern A. P. Nenarokov.
I bokens digra bildmaterial finns den berömda bilden där Lenin i samspråk med Lindhagen korsar Korsgatan i Stockholm där han har gjort ett stopp på sin resa med tåg från Schweiz till Ryssland. De många bilderna i boken är försedda med bildtexter som fördjupar känslan av ett dramatiskt förlopp.
I slutet av boken har författaren i ett speciellt kapitel (Sagt om revolutionen) samlat texter med kommentarer om den ryska revolutionen. Här kan man läsa vad Rosa Luxemburg, Zeth Höglund och Hjalmar Branting tyckte om vad som hände för hundra år sedan i en bok som skrevs för femtio år sedan.
Ingemar Berlin