ABF startades 1912, fem år senare bildades lokalavdelningen i Södertälje/Nykvarn. I slutet av 1800-talat växte folkrörelserna fram som en reaktion på det gamla samhällets brister, accentuerat av industrialiseringen. Fackföreningarna, bostads- och konsumentkooperationen kämpade för drägliga arbets- och boendevillkor. Den politiska arbetarrörelsen växte fram ur dessa folkrörelser, med syfte att ge arbetarna politiskt inflytande över samhällsutvecklingen. Ett led i detta arbete var att ge arbetare makten över sin egen bildning och kultur, därför bildades ABF. Grundarna var Kooperationen, fackföreningsrörelsen, Socialdemokraterna och Stockholms arbetarbiblioteksförbund.
Studiecirkeln var, och är, grunden i den facklig-politiska rörelsen. På 1940-talet började handikapporganisationerna ansluta sig och på 1950-talet tillkom PRO – syftet för båda var att få tillgång till en bildningsorganisation för sina medlemmar. På 1960- och 1970-talen anslöt sig de då nybildade invandrarorganisationerna.
Södertälje/Nykvarn bildades den 17 januari 1917. Det fanns då redan ett litet bibliotek, som drevs genom en studiecirkel. Föreningen fick två uppdrag: dels biblioteksverksamheten, dels studiecirklar och föreläsningar. Biblioteken övergick så småningom i kommunal regi men cirklar och föreläsningar är vad ABF-avdelningar över hela landet fortsatt med än i dag.
Till hundraårsminnet utgav Södertälje/Nykvarn en jubileumsskrift ”100 år av folkbildning & kultur” och ett minnesmärke.