Månadens bok januari 2020

TITEL: Glad och förbannad. En bok om Bengt Göransson

FÖRFATTARE: Lars Åke Augustsson & Stig Hansén

UTGIVEN: 2002

TRYCKERI: Hjalmarsson & Högberg

PLACERING I BIBLIOTEKET:

Bengt Göransson lämnade såväl regering som riksdag 1991, men han lämnade inte rörelsearbetet. Han fortsatte med lokalt arbete i ABF, i IOGT och var aktiv i Föreningen Norden.

Just denna bok är till en del kopplad till den tid den gavs ut 2002, strax efter Göteborgskravallerna. Men det intressanta är att läsa om personen, folkrörelsemänniskan och den politiska aktivisten Bengt Göransson och hans åsikter om saker och ting.

Göransson, född 1932, växte upp i Långbro, Älvsjö där familjen var hyresgäster i två små rum och kök i en villa, mormor bodde också med familjen. Fadern och farbrodern var kilbomare, det vill säga medlemmar i Socialistiska Partiet (SP) på 1930-talet, som stod för en frihetlig socialism. Fadern blev efter SP:s partisprängning så småningom socialdemokrat och framförallt var han ombudsman i Hyresgästföreningen. Där var fadern nytänkare och tog även in affärsidkare som hyrde sina affärslokaler som medlemmar. Därmed breddade han basen och styrkan hos Hyresgästföreningen.

Det noteras av Göransson att kilbomarna ofta var affärsmässigt begåvade och drivande i Folket i Bild, Reso och andra företag. Bengt Göransson själv var förs Resotjänsteman och sedan chef för Folketshusrörelsen i elva år, en kombination av folkrörelse- och näringsverksamhet.

Att komma från enkla förhållanden och vara så gediget involverad i folkrörelser såväl före som efter tunga politiska uppdrag – Hur ofta förekommer det idag?

Likaså är Bengt Göransson oerhört klarsynt och jordnära om människor uti från sin långa livserfarenhet. Han säger i boken ”andelen obegåvade människor är lika hög bland professorer som bland befolkningen i övrigt”. Det är en intressant notering utifrån att i dagens samhälle påtalas en akademisk titel alltmer som en oerhört större tyngd i den politiska debatten än om till exempel en träindustriarbetare gör ett inlägg.

Jan Å Johansson

Detta inlägg publicerades i Månadens bok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s