Månadens märke februari 2021

G.H.F.2 Göteborgs hamnarbetarfackförening, andra kvartalet. Märket utkom troligen 1904.

Kvartalsmärken har varit i bruk sedan år 1885 och utgavs för att veta vem som betalat sin fackavgift. Siffran 1–4 visar vilket kvartal som bäraren av märket har betalat sin fackavgift och märket skulle bäras synligt. När kvartalet var utgånget återlämnades märket och medlemmen erhöll ett nytt märke till nästa kvartal. Alla medlemmarna i fackföreningen hade på den tiden ända fram till 1908 förmånsrätt till arbete framför oorganiserade arbetare. Arbetsgivarna hade troligen år 1885 gått med på förmånsrätt till arbete för stuveriarbetarnas fackförening för att på så sätt skapa en fast och ansvarig kår. PLACERING I BIBLIOTEKET: Transport-tavlan.

Detta inlägg publicerades i Månadens märke, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s