Månadens bok april 2024

Ture Nerman- Brandtal mot nazismen

Förord av Per Leander

Boken innehåller ett urval av tidigare opublicerade föredrag om, och brandtal mot, nazismen.

Ture Nerman föddes 1886 i en medelklassfamilj i Norrköping. Ture drogs tidigt till arbetarrörelsen och anslöt sig till det socialdemokratiska ungdomsförbundet 1908. Han var främst engagerad i fråga om militarismen och stödde precis som den svenska arbetarrörelsen Norges krav på självständighet

Han deltog tillsammans med Hjalmar Branting och Zeth Höglund i Socialistiska Internationalens extrainkallade kongress 1912 inför hotet om ett storkrig. Där beslöt man att hålla arbetarklassen utanför ett kommande krig. När internationalen sprack 1914 och de olika ländernas sektioner slöt upp bakom sina borgerliga regeringar beskrev Ture att det blev hans livs största chock men han vägrade lära om. Tillsammans med Zeth Höglund reste han 1915 till Zimmerwald i Schweiz där en liten grupp socialister träffade Lenin och beslöt förespråka revolutionär kamp mot kriget och förespråka vapenvägran vid händelse av krig.

När Branting slöt borgfred med högern och tillsammans med liberalerna drev kravet på allmän och lika rösträtt ledde det till att vänsteroppositionen inom partiet uteslöts 1917 och i det nybildade Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti blev Ture Nerman Chefredaktör för partitidningen ”Folkets Dagblad/Politiken”. När bolsjevikerna tog makten i Ryssland anslöt sig Vänsterpartiet till den Kommunistiska Internationalen och bytte namn till Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)

Ture Nerman stannade till en början kvar i partiet men efter utrensningar ledda av Stalin inom Kommunistiska Internationalen lämnade Ture Nerman, Karl Kilbom och flera andra partiet och bildade ett nytt oberoende kommunistiskt parti som antog namnet Socialistiska Partiet (SP). Ture Nerman och hans partikamrater menade att arbetarrörelsens splittrade partier måste enas för att sätta stopp för fascisterna och avskaffa den krisande kapitalismen. Den sovjetiska inställningen var dock att socialdemokratin var huvudfiende och skulle motarbetas. Ture Nerman reste till Spanien för att rapportera om inbördeskriget i Folkets Dagblad och upplevde gatustrider som bröt ut mellan stalinisterna och folkfrontens anhängare i Barcelona.1 maj1939 begärde Ture Nerman återinträde i det Socialdemokratiska Partiet som under1930-talet blivit ”statsbärande” genomfört viktiga sociala och ekonomiska reformer som förbättrat arbetarklassens situation och lade grunden för välfärdsstaten.

Sveriges undfallenhet för Nazityskland kom dock att drabba Ture Nerman som vid krigsutbrottet bildat förbundet ”Kämpande Demokrati” som tog avstånd från alla former av diktatur. Hans lilla tidning ”Trots Allt” hade skrivit kritiskt om Hitler och han dömdes till 3 mån fängelse  för ”smädelse av statsöverhuvud för nation med vilken Sverige har goda förbindelser”.  Tidningen drabbades även av transportförbud. Ture ingick i Tisdagsklubben, en hemlig antinazistisk motståndsrörelse som huvudsakligen bestod av kulturpersonligheter som ägnade sig åt opinionsbildning.

Redan 1933 lade Ture Nerman fram en motion som riksdagsman för SP om att Sverige borde erbjuda asyl för judar och politiska flyktingar från Nazityskland. En majoritet av riksdagensborgare och socialdemokrater röstade ned förslaget. Ture Nerman kritiska hållning gentemot Per Albin Hansson under kriget satte säkerligen stopp för en möjlig framtida karriär inom socialdemokratin. Han förblev dock socialdemokrat resten av sitt liv. Under kalla kriget kom han att alltmer ta ställning för USA som han menade var den kraft som kunde försvara den västerländska demokratin mot stalinism och maoism som tagit sina grepp om halva Europa och stora delar av Asien Han avled 1969.

Arbetarrörelsens  Minnesbibliotek                                                              Nils Erik Samuelsson

Detta inlägg publicerades i Månadens bok. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar