Månadens bok, december 2015

 

Omslag Gråstensarbetaren

TITEL: Gråstensarbetaren

FÖRFATTARE: Johan Alfred Westberg – dagboksanteckningar redigerade av

Karl-Olof Andersson

FÖRLAG: Atlas Bokförlag

ISBN: 91-89044-64-9

PLACERING I BIBLIOTEKET: Biografihyllan bokstav V/W

I sitt eget förord skriver Westberg att ”Ändamålet med denna bok är att visa de viktigaste tilldragelserna rörande min person, samt väderleken.” Vidare är det tydligt i förordet till boken att han skrev för eftervärlden och ville att den skulle bli läst och använd för forskning och dokumentation i kommande generationer. Vem var då Johan Alfred Westberg – gråstensarbetaren. Flan föddes i ”Gäseneds socken av Björke pastorat i Elfsborgs län” den 31 maj 1864 och efter skolgång och militär utbildning vid artilleriet flyttade han till Göteborg.

Närmare bestämt till ”madam Pettersson på Gårda, 12 roten No 68.” Under åren 1885-1911 förde han dagbok (på lösblad) som han så småningom lät binda in.

I dagboken berättar Westberg om ungdomliga upptåg, kärleksaffärer och om det hårda slitet för den växande familjens överlevnad. Dagboken speglar också tidens händelser och arbetarrörelsens framväxt. Westberg är med överallt när något nytt och viktigt händer i Göteborgs arbetarvärld och han möter många av epokens legendariska gestalter som August Palm, Fljalmar Branting och Fredrik Sterky. Johan Alfred Westbergs dagbok är inte bara av ”historiskt intresse”! dagboken får vi en levande bild av huvudskälen till att fackföreningarna bildades. Viktigt att dra lärdom av idag när de fackliga verksamheterna och rätten till skyddande arbetsrättsregler och kollektivavtal ifrågasätts och angrips av starka ekonomiska och politiska krafter.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s