Månadens bok, januari-februari 2016

Moa Martinsson kyrkbröllop redigerad

TITEL: Kyrkbröllop

FÖRFATTARE: Moa Martinsson

FÖRLAG: Folket i Bilds förlag

Utgiven: Tryckt i 90 000 exemplar 1949

PLACERING I BIBLIOTEKET: Hyllan för skönlitteratur

Häftad, lite sliten med en bild på ett bröllopspar på framsidan står boken
”Kyrkbröllop” bland några andra verk av Moa Martinsson på hyllan för skönlitteratur tillsammans med andra arbetarförfattare. Boken ingår i den självbiografiska romanserien där ”Mor gifter sig” kom 1936, ”Kyrkbröllop” 1938 och ”Kungens rosor” kom 1939.
Hennes debutroman ”Kvinnor och äppelträd” kom 1933 och finns också i vår hylla. Moa var då 43 år och hade efter ett slitsamt och barnrikt första äktenskap gift sig med Harry Martinsson 1929. I boken ”Kyrkbröllop” berättar Moa om en liten flicka som växer upp i textilstaden Norrköpings fattigaste kvarter hos sin arbetsamma, duktiga mor och sin slarvige och försupne styvfar.
Moas liv och författarskap berörde många men upprörde också många i 50-­talets Sverige. Den som vill veta mer om Moas äktenskap med Harry Martinsson, hennes pälsar och hennes vänskap med Karl Gerhard rekommenderas att i vår gå på Teater Uno på Esperantoplatsen och se föreställningen ”Moa” i regi av Maria Hörnelius, med skådespelaren Lisbeth Johansson i rollen som Moa och med Carita Jonsson som musiker.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s