Månadens bok, april 2016

Bokomslag visitkort

TITEL: En arbetare om Amerika

FÖRFATTARE: Hyacinthe Dubreuil (1883 – 1971)

ÖVERSÄTTNING:  Sven Backlund (1889 – 1953)

FÖRLAG: Wahlström & Widstrand

UTGIVEN: Tryckt Isaac Marcus boktryckeri 1930, upplaga okänd

PLACERING I BIBLIOTEKET: Ingår i Ernst Jungens boksamling

Boken inleds med en beskrivning av hur författaren  kommer till New Yorks hamn. Författaren är en fransk fackföreningsman, en mekaniker, som redan vid 17 års ålder gått med i CGT (Confederation generale du travail), och därefter  gjort en facklig karriär. Han är ute på en femton månader lång resa i Amerika  och året är 1928. Dubreuil är nyfiken på hur det fungerar i det stora landet i väster, söker jobb och arbetar bl.a. på Fords fabriker i Detroit. Hans stora  intresse är ”arbetets organisering och intensitet” och han gör jämförelser   mellan fransk och amerikansk industri. Slakterierna i Chicago är något som Dubreuil också studerar i detalj. Han är mycket noggrann i sina iakttagelser och med sina beskrivningar och reflexioner är Dubreuil ett viktigt tidsvittne från den epok i industrialiseringen som så intensivt präglades av Taylorismen och Fordismen.

Översättaren, Sven Backlund, var lärare i Ystad, men 1913 började han istället ägna sig åt journalistik, var utrikeskorrespondent för arbetarpressen och från 1922 utrikesredaktör i Ny Tid. Backlund sysslade ingående med Internationella arbetsorganisationens verksamhet (ILO) och var suppleant i Internationella arbetsrådet.

I boken ligger ett litet bokmärke – ett visitkort från Sven Backlund med en adress i Genève – ILO:s huvudsäte.

Ingemar Berlin

Detta inlägg publicerades i Fakta. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s