Månadens bok, september

Bülent Ecevit: Mot källan - samlade dikter

TITEL: Mot källan -samlade dikter
FÖRFATTARE: Bülent Ecevit
FÖRLAG: Fripress Bokförlag 1985
ISBN 91-85590-89-4
PLACERING I BIBLIOTEKET: Nyinkommen – inte inplacerad
Från 1974 till militärkuppen 1980 hette Turkiets premiärminister Bülent Ecevit. Under sin tid som politisk ledare skrev han också uppskattad poesi som har översatts till svenska. I poesiboken ”Mot källan” finns ett fylligt urval av hans dikter, tolkade av Anne-Marie Özkök.
I dikten ”Fredens generation” beskriver han den unga generationen:

”… med nakna fötter trampade de ned hatets tistlar, med trasiga kläder täckte de över det gamla blodet – sjungande och skrattande vandrade de tillsammans hand i hand i gryningsdunklet på frusna stigar alla dessa unga män alla dessa unga kvinnor mot en varmare dag som skall födas ur deras kärlek”

Diktboken ”Mot källan” gavs ut 1985 och i förordet till boken skriver Olof Palme: ”Jag har haft glädjen att möta Bülent Ecevit många gånger under en lång följd av år. Jag har lärt känna honom som en varm och stor personlighet. Bülent Ecevit är socialdemokrat. Därför har hoppet om och kampen för demokratin alltid präglat hans politiska gärning.”

Bülent Ecevit återkom som politisk ledare 1999-2002 – han efterträddes då som premiärminister av Recep Tayyip Erdoğan. Ecevit dog i november 2006.
Ingemar Berlin

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s