Månadens bok, oktober

omslaget

TITEL: Bengt Tengroth -Arbetargrabben som blev varvsdirektör
FÖRFATTARE: Mats Wångersjö
FÖRLAG: Tre Böcker förlag
ISBN 978 91 7029 7663
PLACERING I BIBLIOTEKET: Finns till försäljning
Månadens bok är en alldeles nyutgiven bok som handlar om Göteborg – SKF, hamnen, varven, bostäder, utbildningsinstitutioner m.m men framför allt om mannen som genom sina insatser har satt en historisk prägel på vår stad.
Bengt Tengroth, som växte upp i ett arbetarhem i Landala, började som 15-åring i industriskolan på SKF och slutade som en av landets mest inflytelserika personer. I boken får vi följa Bengt i den fackliga och politiska karriären, men först och främst får vi insikter om hans insatser i omdaningen av hamn- och varvsverksamheten och hur han tänkte om det som blev Norra Älvstranden. I den här lärorika, spännande och överraskande boken tecknas bilden av en målmedveten, djärv och ärlig visionär som fortfarande är beredd att ha åsikter och stå för dem.
Journalisten Mats Wångersjö, som på uppdrag av Göteborgs Arbetareförening har tagit fram boken, skriver i sitt förord:

”Detta är en intervjubok. Inte en biografi. Inte en förtäckt självbiografi, även om det handlar om Bengt Tengroths liv, från ung fram till idag. Men det är jag som ställt frågorna, och det är jag som gjort urvalet.”

Ingemar Berlin

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s