Månadens bok, februari 2017

Bokomslag, Från Fram till folkhemmet

TITEL: Från Fram till folkhemmet- Per Albin som tidningsman och talare

FÖRFATTARE: Texter av Per Albin Hansson i urval av Anna Lisa Berkling

UTGIVEN AV: Metodica Press

ISBN: 91- 86090- 046

TRYCKERI: Gummessons Tryckeri AB, Falköping 1982

PLACERING I BIBLIOTEKET: På bokbordet

Året 1917 var ett händelserikt och omvälvande år i den europeiska och svenska historien. Svallvågorna från den första ryska revolutionen svepte in över vårt land. Livsmedelsbrist och prisfördyringar hade skapat revolutionära stämningar i landet. Mötesaktiviteten var hög, protestaktioner och demonstrationer förekom över hela landet.

Den då drygt 30-årige journalisten Per Albin Hansson, som blivit vald till ordförande i Stockholms Arbetarekommun, talade på riksdagshusets trappa den 21 april och var också den som talade på 1:a maj detta år i Stockholm.

Hans förstamajtal avslutas på följande sätt: ”Den slutliga striden för folkets rätt att vara herre i eget hus har börjat. Den skall med järnhård beslutsamhet föras vidare till ett segerrikt slut. Sveriges arbetare skola aldrig tillåta, att vårt land lämnas på efterkälken i den väldiga demokratiska framryckning, som nu överallt äger rum. Sverige skall bli vårt, det svära vi vid våra svajande röda dukar. Leve det nya Sverige, frihetens Sverige, folkets Sverige!”

Båda hans tal återfinns i Månadens bok som innehåller tal och artiklar signerade Per Albin Hansson och utvalda av hans dotter Anna Lisa Berkling.

Sin verksamhet som journalist inledde han i socialdemokratiska ungdomsförbundets månadstidning Fram, grundad 1903 i Malmö i samband med förbundets tillkomst.

Från 1 januari 1910 blev Per Albin medarbetare i Social-Demokraten där han fick en nattredaktörstjänst med en lön på 2 400 kr per år (46,50 kr/vecka).

I Morgontidningen Social – Demokratens jubileumsnummer 1945 berättade han om sitt samarbete med chefredaktören (Hjalmar Branting) under denna tid. Denna text finns också att läsa i Månadens bok.

Ingemar Berlin

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s