Månadens bok september 2017

September 17

MÅNADENS BOK I MINNESBIBLIOTEKET SEPTEMBER 2017

TITEL: Kata Dalström: en minnesskrift

FÖRFATTARE: H.F. Spak

FÖRLAG: Förlagsaktiebolaget Fram

UTGIVEN: Stockholm 1924

PLACERING: Biografihyllan bokstav D

”Kata Dalström hade en stark tro på att samhället kan bli bättre. Vi lever i en tid när väldigt få tror att det är möjligt med ett rättvist och solidariskt samhälle. Då är det intressant att  lyfta fram en tid  när tron på människans möjlighet att förändra var så stark.”

Så säger historikern Gunnela Björk i en intervju i Aktuellt i Politiken med anledning av att hon nyligen gett ut en bok om Kata Dalström med underrubriken ”Agitatorn som gick sin egen väg.”

I Minnesbibliotekets biografihylla står sex verk som handlar om Kata Dalström. Den äldsta, ”Kata Dalström: en minneskrift”, gavs ut på Förlagsaktiebolaget Fram redan 1924, ett år efter Kata Dalströms bortgång. Författaren till denna minnesskrift var Fredrik Spak (1876-1926), kanske mest känd som ”Socialistprästen” eller ”Lantarbetarprästen.”

Det slitna häftet omfattar drygt 60 sidor och beskriver Kata som politiker, agitator och skriftställare. Förutom att texten ger ett detaljerat porträtt av professorsdottern, född 1858, som valde ett helt annat liv än vad alla förväntade sig, speglar också texten en tid som präglas av ideologiska motsättningar, partisplittringar, det första världskriget och fredsfrågan.

Om man gillar omsorgsfullt utformad äldre text, med inskjutna bisatser, så är också detta häfte en litterär njutning. En som har läst vårt exemplar på Minnesbiblioteket är Ernst Wigforss, åtminstone finns hans namnteckning på den första sidan under omslaget.

Ingemar Berlin

Övriga verk om Kata Dalström på Minnesbiblioteket

Minnesskrift över Kata Dalström, utgiven av Stockholms Fackliga Samorganisation 1929

Kata Dalström- liv, öden och äventyr i kampen mot herremakten, en krönika av Fredrik Ström, utgiven av Tidens Förlag 1930

Kata Dalström i Agitationen, texturval med kommentarer av Harriet Clayhills , utgiven av  Arbetarkultur1973

Kata Dalström – Brev till Hjalmar Branting och Fredrik Ström, inledning och kommentarer av Rut Berggren, utgiven av  Studentlitteratur 1987

Agitatorn  Fru Kata – Kata Dalström  och hennes tid, Rut Berggren, utgiven av Bokförlaget Prisma 1991

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s