Månadens märke oktober 2017

SPÖ oktober 2017

SPÖ Första Majmärke 2008, 2009 och 2014.

Arbetarrörelsen i Österrike har en lång historisk tradition av att ge ut vackert utformade metallmärken till Första maj. Det första kom ut 1890 och kontinuerligt har de getts ut sedan dess med undantag för 1915-1918 (första världskriget) och 1934-1945 (austrofascist/nazidiktaturerna). Märkena som utgavs 2008, 2009 och 2014 speglar ganska väl historien.

  • 2008 års Första majmärke hyllar 90 årsminnet av republiken Österrikes grundande då landet blev en parlamentarisk demokrati.
  • 2009 års Första majmärke hyllar både Victor Adler (1852-1918) och att det var 120 år sedan bildandet av Sozialdemokratische Arbeiterpartei, dagens Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ). Victor Adler var den samlande kraften när det socialdemokratiska partiet bildades.
  • 2014 års Första majmärke avbildar den historiska partisymbolen för Österrikes arbetarrörelse. De tre pilarna symboliserar den politiska kampen gentemot fascismen, klerikalismen och kapitalismen. (klerikalism=religiösa institutioner kontrollerar eller försöker kontrollera den offentliga makten).

Läs mer om Österrikes Första majmärken på:
http://members.aon.at/mai/code/msindex.htm

PLACERING I BIBLIOTEKET: Internationella tavlan, Österrike.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s