Månadens historielektion november 2017

historisk artikel 1
Concert de Boulevard var en tvivelaktig varietélokal som efter några år köptes av Frälsningsarmén, som fortfarande äger fastigheten.

Så startade socialdemokratin i Göteborg

Den 30 januari 1890 bildades socialdemokraterna i Göteborg. Det hade då gått 8 år sedan den socialdemokratiske agitatorn August Palm för första gången höll sitt tal i staden. Det tog uppenbarligen tid att övertyga göteborgarna, och trots att den socialdemokratiska föreningen bildades 1884 rådde det stor split mellan de ledande företrädarna i Göteborg. Partiet hade bildat en riksorganisation 1889 och de centrala förterädarna med Axel Danielsson i spetsen var oroliga för partiets tröga utveckling Göteborg. Det behövs en ledare i Göteborg, skriver han bekymrat i ett brev till sina förtrogna.

Skräddarmästare August Palm höll sitt första tal i Göteborg torsdagen den 5 januari 1882 i ”Concert de Boulevards” lokaler på Södra Allégatan 9. Det var det första socialistiska talet i Göteborg och skulle, även om inledningen var trög, vara starten på den nya arbetarrörelsen i Göteborg.

Etablissemanget och myndigheterna gjorde allt för att stoppa agitatorn varhelst han kom i landet. Trots att yttrandefriheten var lagfäst fanns det många sätt att hindra Palm att tala. Landsfiskaler och borgmästare försökte på alla sätt. Därför fick August Palm vid detta tillfälle hålla tillgodo med lokalen på Allégatan. Det var ingen annan som ville eller vågade hyra ut en lokal i Göteborg. August Palm höll tusentals tal runt om i Sverige, ibland på improviserade platser, och skriver i sina memoarer att ju mer de försökte hindra honom desto mer blev han sporrad. Inte ens fängelsestraff för hädelse av regering och riksdag avskräckte honom. Han gisslade i sitt tal överheten och orättvisorna i samhället på sin flytande dansk-svenska och när åhörarna trodde de skulle få möta en buse så framträdde en liten orädd och städad skräddare som av en del förmodligen skulle kallas elegant.

I Göteborg fanns en liberal Arbetareförening som bildades redan 1866. Som mest hade den 3000 medlemmar, hade egen sjuk och begravningskassa, egna handelsbodar m.m. Arbetareföreningen hade sedan 1874 också ett stort hus med möteslokaler vid Järntorget (Bild) De liberala, men främst de konservativa krafterna i Arbetareföreningen, hindrade August Palm från använda deras lokaler. Arbetareföreningen togs sedermera över av socialdemokraterna och finns som självständig organisation än idag. Arbetareföreningen och den framväxande arbetarrörelsen i Göteborg korsade sina vägar många gånger under 1900-talet.

Pelle Berglund

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s