Månadens bok november 2017

Bild

TITEL: Vänsterpartiet Göteborgs första sekel

FÖRFATTARE: Redaktör Christian Larsson

UTGIVEN: 2017

TRYCKERI: Åtta.45 Tryckeri AB

PLACERING I BIBLIOTEKET: För påseende

Den 22 mars 1917 grundades ”Göteborgs Nya Arbetarekommun”, den organisation som idag är Vänsterpartiet Göteborg. Vid bildandet anslöt sig 170 medlemmar. I början av 20-talet når man en toppnotering på 1300 medlemmar men under resten av tjugotalet varierar medlemstalet mellan några hundra och tusen medlemmar.

Detta kan man läsa i den nyutkomna boken ”Vänsterpartiets Göteborgs första sekel ” – en bok om partiets historia under 100 år. Boken är kronologiskt upplagd med tioåriga tidsintervall där en drygt handfull skribenter, i olika avsnitt, skriver om händelser och politiska frågor utmärkande för sin speciella tid.

Boken innehåller beskrivningar av de många partisplittringarna och kampen om inflytandet i fackföreningsrörelsen och även i hyresgäströrelsen. Relationen med socialdemokraterna och samarbetet i kommunpolitiken på senare tid beskrivs i ett speciellt kapitel.

På nästan varannan sida finns en bild, vilket ökar intresset och läsbarheten för boken som omfattar 300 sidor. I bokens inledning får läsaren en rekommendation att inte försöka ge sig i kast med att plöja igenom boken på en gång utan istället göra nedslag i historiens tidsströmmar. Ett gott råd att ta till sig när man tar sig an en innehållsrik och spännande krönika.

Ingemar Berlin

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s