Månadens historielektion januari 2018

Pehr Eriksson i fängelse

När socialdemokraterna i Göteborg bildades den 30 november 1890 antogs namnet Göteborgs Arbetarekommun.

Begreppet Arbetarekommun var inspirerat bl.a. av den s.k. Pariskommunen 1871 då arbetare och radikala borgare tog över Paris för att skapa ett nytt idealsamhälle.  Det slutade i blodbad då militären intog Paris. ”Arbetarekommun ”blev sedan år 1900 namnet på alla socialdemokratiska grundorganisationer i Sverige. Göteborgs Arbetarekommun var alltså den första i landet.

Åren innan bildandet hade föregåtts av bittra personstrider. Rörelsen med socialdemokratiska föreningen i spetsen låg i spillror. Fackföreningarna tvingades ligga lågt. Tidningen Folkets Röst , som startats av redaktör Pehr Eriksson 1887, hade lagts ned. Redaktören själv skakade galler på fängelset Rosenborg (Bild) där han avtjänade 12 månader för hädelse av riksdag och majestätsbrott.

Pehr Eriksson som var en stor idealist kom ursprungligen från Leksand, gick i boktryckarlära i Stockholm och blev så småningom journalist i Göteborg.

Under sin tid i fängelset funderade han hur man bäst skulle rekonstruera partiet och fackföreningarna i Göteborg. Han skrev ett förslag till nya stadgar som innebar att man bildade en Arbetarekommun där fackföreningarna kunde kollektivansluta sig utöver att man kunde vara enskild medlem.

Så här beskrev Pehr Eriksson situationen i Göteborg i ett brev : ”Men för att tala om mig personligen, behagligt är det inte, att komma ur det tysta, ödsliga eländets och sorgens boning, där jag tillbragt senaste året, in i en rörelse, som är stadd i starkt upplösningstillstånd, och som kräver en järnnatur för att ånyo sätta till rätta.”

Bildandet av den nya Arbetarekommunen var Pehr Erikssons verk och det blev ett lyft för den hårt pressade arbetarrörelsen.

Vid bildandet samlades 300 personer i Arbetareföreningens stora sal. Målarnas sångkör sjöng  ”Marseljäsen” och tal hölls. ”Man må akta sig för split och må undvika förföljelser mot arbetsgivare och oberättigade strejker och återfå allmänhetens förtroende” refererade Handelstidningen bl.a. från talen på mötet. Elva fackföreningar anslöt sig till Arbetarekommun som under en tid också var en facklig centralorganisation. Strejk och insamlingar skulle därmed beslutas av Arbetarekommunen. År 1891 var 20 fackföreningar ansluta till Arbetarekommun som då hade 1710 medlemmar.

Pehr Eriksson rekryterades av tidningen ”Social-demokraten” i Stockholm redan i november samma år. Stor avskedsfest hölls för denne Göteborgske hjälte och hurrande följde vännerna honom till tåget vid avresan till Stockholm.

Pelle Berglund

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s