TITEL: 30 år som agitator
FÖRFATTARE: F.E Elmgren
UTGIVEN: 1920
TRYCKERI: Tryckeri AB Småland
PLACERING I BIBLIOTEKET: Biografihyllan
Den här boken speglar den tid ”när socialismen spreds över landet.” Författaren, Frans Elmgren, föddes i Algutsboda, Kronobergs län, den 7 juni 1860, samma år som Hjalmar Branting. Frans Elmgren fick dock en helt annan uppväxt än den kommande partiledaren och statsministern. Frans föräldrar var tjänstefolk och han föddes ”utom äktenskapet.” Hans far lämnade familjen redan efter ett halvår efter födelsen och modern blev blind när Frans var i tioårsåldern. Femton år gammal reste han till Kalmar för att bli skräddarlärling. Sex år senare fick han sitt gesällbrev.
År 1882 var August Palm i Kalmar på agitationsturné. I sin bok berättar Frans Elmgren om Palms möten, där han själv deltar. ”Det var ej så få människor, som han hade på sina möten, men det torde nog ha varit så, att de flesta gingo dit för att få något skojfriskt till livs genom Palms humor.” Han berättar också att på Palms initiativ bildades Kalmar Arbetareklubb på ett enskilt möte i kägelbanan på Ängö och startade sin verksamhet med 25 medlemmar. Så här beskriver Elmgren medlemmarna: ”Vi voro alla fattiga hantverkare, men besjälade av en blind tro på det rättfärdiga i socialismen och det rättfärdigas seger.”
Följande år lämnar Frans Elmgren Kalmar – reser till Stockholm och vidare till Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik. På resande fot, över hela landet, sprider ”agitatorn” sitt budskap och möter motstånd från brukspatroner, landsfiskaler och präster – utförliga beskrivningar av hans vedermödor finns rikligt i hans bok.
Vintern 1901 kommer Frans Elmgren till Jönköping för att agitera. Men där finns redan en nybildad arbetarkommun och hans arbete blir mer ”organisatoriskt.” Bl.a hjälper han till att etablera Smålands Folkblad som trycks på Ny Tids tryckeri i Göteborg. Men Frans tar upp resandet igen och besöker Örebro, Degerfors, Nora och Lindesberg m.fl orter. Under 1911 besöker han Bohuslän och livfullt beskriver han en sjöresa från Lysekil, norrut förbi Smögen och över Sotefjorden där sjösjukan får en lugnande effekt på diskussionerna.
När Frans Elmgren är sextio år (1920) sammanfattar han sitt liv som agitator under 30 år och boken avslutas med ett tack till alla dem som uppvaktat honom på högtidsdagen: ”Jag har inget att ge tillbaka men så länge jag har mina krafter i behåll skall jag arbeta för det, som alltid legat mig mest om hjärtat, nämligen socialdemokratiens bästa.”
Frans Elmgren gick bort 1925 – precis som Hjalmar Branting. 1990 beslutade byggnadsnämnden i Jönköping att namnge en gata efter Elmgren – 90 år efter att socialdemokraterna formellt bildade sin första partiorganisation i staden.
Ingemar Berlin