Månadens bok februari 2018

Titel: Mitt namn är Evert folkvald med förtroende.

Författare: Evert Svensson

Utgiven: 2017

Tryckeri: Votum förlag

Den här boken kallar Evert Svensson: En värld där rättfärdighet bor – en politisk postilla.

Evert är en av dessa sanna idealister som i hela sitt liv kämpat för alla människors lika värde, för fred och för rättvisa. Boken är en personlig berättelse om Sveriges utveckling från andra världskrigets slut till våra dagar, socialt och politiskt. Det handlar om kampen mot svensk atombomb, för fred och mänskliga rättigheter inom ramen för en kristen socialdemokrati.

Evert växte upp under fattiga förhållanden. Hans pappa dog tidigt och mamman 1926 på nåder av fattigvårdsstyrelsen bo i en rucklig gammal stuga i Stora Lundby, Älvsborgs län, då var Evert ett år. Hans tre år äldre syster placerades i fosterhem. Vid 13 års ålder började han arbeta som bonddräng. Fyra år senare kom han in på folkhögskola, började tänka politiskt och formades till kristen socialdemokrat.

Han har i sitt internationella arbete mött fascinerande personligheter, som Martin Luther King, Nelson Mandela och Yassir Arafat. Evert satt i riksdagen i 34 år och var ordförande för Broderskapsrörelsen, numera Tro & Solidaritet, i 18 år. Som dess ordförande blev han adjungerad till partiets vekställande utskott. Inom Tro & Solidaritet började man redan på 2010-talet göra en insats för ungdomar i Gaza. Genom samarbete med en civil organisation tränas de i demokrati och hantering av ekonomi. Man hoppas att kunskaperna skall sprida sig i hela det palestinska samhället. Hela mellanöstern lider brist på demokratiska styrelseformer, inte minst i Gaza. Evert har gjort flera resor till Israel och Palestina efter 1991 och år 2012 färdigställde han sin bok: Vägen till Palestina, två folk och ett stycke jord.

Evert Svensson har varit FN-delegat samt medlem av Europarådet. Förra året fick han konungens medalj för sina omfattande samhällsinsatser. En idealist, internationalist och folkbildare fick en välförtjänt hedersbetygelse

Det som bekymrar Evert är att det rika Europa saknar förmåga att lösa fattigdomsproblemet. Miljön måste också räddas Dessa båda är den stora utmaningen för framtiden.

Lena Sällström

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s