Månadens historielektion februari 2018

Läs- och skrivkunnighet främjade arbetarrörelsen

Förutsättningen för Sveriges demokratisering, men också arbetarrörelsens framväxt, var läs- och skrivkunnighet. Sveriges riksdag beslutade införa folkskolan 1842, ett beslut som tog tid att genomföra. Först 1882 antogs stadgan som föreskrev sex- eller sjuårig folkskola. Det var samma år som August Palm höll sitt första tal i Göteborg. Med läskunnighet följde ett stort intresse för tidningar.

Borgerliga tidningar har alltid dominerat i Göteborg.  Liberala Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT) startade redan 1832. Glansperioden tog slut under 1930-talet då Göteborgsposten växte förbi GHT. Torgny Segerstedts ryktbara kamp mot nazismen har gett GHT plats i presshistorien. Göteborgsposten var liberal, med undantag för tiden 1873-1896, då den företrädde en konservativ politisk linje. Göteborgsposten var ofta hånfull mot förträdarna i den framväxande arbetarrörelsen medan GHT gjorde mer korrekta referat.

De långa mötesreferat som publicerades i GHT från de flesta viktiga möten inom arbetarrörelsen ger en god bild av diskussionerna. Det var en ständig debatt mellan liberala och socialistiska uppfattningar – framförallt i fackföreningarna. Fackföreningarnas Centralkommitté hade bildats i Göteborg och var värdar för den första skandinaviska arbetarkongressen 1886. Kongressen antog bl.a. en resolution med 40 röster mot 17, där de socialistiska grundsatserna erkändes. Detta blev den definitiva brytningen med fackföreningarnas tidigare liberala hållning.

Henrik Hedlund var en framstående liberal och tillika redaktör för GHT och han skrev själv många referat från de första mötena. Han var samtidigt ordförande i den liberala Arbetareföreningen under 20 års tid och var därmed engagerad i frågor kring arbetarklassens dåliga villkor i Göteborg. Han stod också upp för yttrandefriheten.

På ett möte med August Palm blev Palm utsatt för personangrepp från konservativ mötesdeltagare vilket upprörde Henrik Hedlund djupt, då han ansåg att man skulle föra en saklig diskussion. Han kunde då inte vara tyst och sa :

Jag är inte socialist, förklarade Hedlund, men jag kan till stor del instämma i vad Palm sagt om den svenske arbetarens ställning som har att uppvisa många skuggsidor och vad Palm sagt i Göteborg kan gälla som gagn som väckelse.

Trots GHT:s relativt korrekta hållning var det en kamp mellan liberaler och socialdemokrater som skulle föras i många år. Socialdemokraternas svar var tydligt: Det var av största vikt att få en egen tidning. Först 1892 startade NY Tid i Göteborg.

Pelle Berglund

 

Bild : Framsida på GHT

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s