Månadens märke maj 2018

Varbergs Arbetarekommun 1903 – 2003. Julius Carlsson var ordförande i den kommitté som arrangerade sammankomsten att bilda Arbetarkommunen den 19 augusti 1903. 1903 var också det år då Julius hade varit strejkledare för de strejkande typograferna. Arbetarna förlorade strejken och hade ingen makt kvar när strejken var slut. Detta innebar att Julius inte fick tillbaka sitt arbete på tidningen Vestkusten. Kanske tänkte han på sin väg till sammanträdet att det inte är nog med fackliga organisationer utan det behövdes också samarbete med en politisk kraft för att förbättra de rådande förhållandena, organisationer som drar åt samma håll och hjälper arbetarklassen att nå ett bättre samhälle. Mötet beslöt att bilda Varbergs Arbetarekommun och till sin förste ordförande valde man Viktor Sandberg.

 

PLACERING I BIBLIOTEKET: SAP tavlan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s