Månadens märke november 2018

unionsupplösningen 50 år

1905 – 1955. Minnesmärke av unionsupplösningen 50 år. Avbildad på märket är Hjalmar Branting. Den 7 juni 1955 hade 50 år förflutit sedan unionsupplösningen mellan Sverige och Norge ägde rum. De socialdemokratiska partierna i de bägge länderna har varit överens om att detta minne borde firas, och av den anledningen arrangerades ett antal minnesfester den 4 och 5 juni 1955 på både svenska och norska sidan av gränsen. De båda broderpartierna utgav också gemensamt ett minnesmärke, som kom att bäras av alla vid festerna närvarande. Den som kanske framför andra i allra högsta grad bidrog till att upplösningen kunde ske på det sätt det skedde var Hjalmar Branting. Naturligt är därför att minnesmärket bär hans bild, omgiven av fanor. (S.R.107)

PLACERING I BIBLIOTEKET: SAP tavlan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s