Månadens märke september 2021

Rochdale 1844, ett sekel i samverkan. Märket togs fram till kooperationens 100 årsjubileum 1944. 1844 startade i Rochdale en av de första kooperativa föreningarna. Kooperation har uppstått på flera olika platser, men ett av de mer kända startade just i Rochdale, då 28 vävare bildade en förening. Man satsade ett pund var, för att sätta upp en livsmedelsbutik, där medlemmarna kunde köpa varor. Efter ett år hade medlemsantalet växt till 74 personer och gett ett överskott på 22 pund. Från början slogs fast att ingen medlem skulle ha mer än en röst, även om han eller hon hade mycket pengar innestående i föreningen.

· Förtjänstmärket i 18 karats guld har namnet O Högfeldt ingraverat på baksidan av märket, stämplat S8=1944. Fram till 1974 hade 39 personer fått förtjänstmärket i 18 karats guld.

· Förtjänsttecken i silver stämplat T8=1945.

· Bronsmärket var ett mer allmänt märke. (S.R.185)

På KF-kongressen 1944 erhöll Per Albin Hansson Rochdalemärket i guld. Per Albin startade sin bana i en kooperativ butik, han talade ofta om kooperationen och han behöll sitt intresse för kooperationen i hela sitt liv. När han talade på en KF-kongress kändes det som hans tal kommit från en av de våra tyckte Albin Johansson, som var chef för Kooperativa förbundet (KF) under nästan 40 år under dess mest expansiva tid. Johansson ledde bland annat satsningarna på egna industrier och nordiskt samarbete.

(Källa; de två böckerna om Albin Johansson Liv – minne – gärning av Herman och Sven Stolpe, utgivna 1969 av Rabén & Sjögren)

PLACERING I BIBLIOTEKET: KF-tavlan

Detta inlägg publicerades i Månadens märke. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s