Månadens märke mars 2022

 ”Erlander-rosen”

Vid 1969 års partikongress lämnade Tage Erlander posten som statsminister och ordförande efter 23 år. För att tacka honom för denna tid gjordes en insamling. Partiet lät göra ett märke i form av en ros som man sålde för 10 kr styck. Med de pengarna som grundplåt bildades en fond med Tages namn. Fondens namn var ”Tage Erlanders fond för Internationellt samarbete”. Efter förlustvalet 1976 startades en kampfond, som åren 1976–79 samlade in ca 6 miljoner kronor. Trots denna insats lyckades vi inte vinna valet 1979. Efter detta val nybildades kampfonden och en idé om att den gamla Erlanderrosen från 1969 skulle bli ”Kampfondsrosen” anammades. Hösten 1979 beslutades således att alla som gav ett bidrag till kampfonden skulle få en nålros som tack.

 PLACERING I BIBLIOTEKET: SAP-tavlan.

Detta inlägg publicerades i Månadens märke. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s