Månadens historielektion juni 2022

Albin Ström – Göteborgs egen Tito

Albin Ström föddes år 1892 i Ånimskog, i dåvarande Älvsborgs län. Som ung kom han till Göteborg och arbetade först som sjöman för att efter en tid på SKF fortsätta sin bana som byggnads- och gruvarbetare. Tidigt blev Ström politiskt intresserad och medlem i SSU och SAP. I samband med partisplittringen år 1917 anslöt han sig till Sverges Socialdemokratiska Vänsterparti, men återvände till SAP år 1923 där han kom att verka som sekreterare för arbetarkommunen och som en mycket omtyckt ordförande för Göteborgs fackliga centralförsamling.

Efter en kort period i Göteborgs stadsfullmäktige blev han år 1928 invald som ledamot av Andra kammaren för Göteborg, där han kvarstannade till år 1936. De två sista åren som knuten till Socialistiska partiet, efter att han år 1934 uteslutits ur SAP anklagad för ”illojalitet” efter att han informerat fackföreningsfolket i Göteborg om att han haft en avvikande mening mot majoriteten i Grov- och Fabriksarbetarförbundets förbundsstyrelse i frågan om understödet till de strejkande arbetarna i den pågående byggnadskonflikten. Styrelsen ville kraftigt sänka understödet, något som Ström motsatte sig.

År 1940 hade nazistinflueringen i Socialistiska partiet gått för lång så tillsammans med en stor del av Göteborgs socialistiska arbetarkommun och flera andra partiavdelningar bildade han Vänstersocialistiska Partiet, vars partiledare han skulle vara fram till sin död. I den rollen och för den ideologiska linje som han förde så kom Ström att kallas för ”Göteborgs Tito.”

Tillsammans med Torsten Henrikson startade Ström veckotidningen Arbetarposten år 1934, och vars redaktör han var från år 1938 (då han övertog ledningen från Henrikson) framtill tidningens nedläggning år 1961. I Arbetarposten kom Ström att tydligt visa sitt sociala patos, och ett tydligt exempel på detta var när man från GP-håll drev frågan om byggandet av Nya Ullevi så skrev han mycket klargörande att ”Fotbollen går före de sjuka”. Ord som även idag borde kalla många beslutsfattare till eftertanke.

Albin Ström avled 70 år gammal 1962 på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Ströms politiska hemmaarena var under många år Heden, där han samlade stora åhörarskaror och aldrig skrädde orden mot orättvisor och begränsande av de demokratiska värdena. I en tid då profit och arvoden samlar sig i stora högar för en del politiker visade Albin Ström på en annan väg. Han avstod stora delar av sina arvoderingar till de arbetslösas understöds- och hyreshjälpskassor. Som ytterligare förebild för dagen politiker kan han tjäna genom att han är den ende svenske riksdagsmannen och göteborgske stadsfullmäktigeledamoten som aldrig svek ett enda av sina vallöften, och därmed kom visa på de sanna demokratiska värdena.

Carl T. Ek

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s