
IUSY Wien (1 – 10 juli) 1952
Det är 70 år sedan SSU:arna samlades i Köpenhamn för att resa till Wien; det var 1 650 svenskar som skulle delta i IUSY-lägret samt 200 danskar, 100 finnar och 100 norrmän. Extra tåg var insatt och resan tog en dag och två nätter och resan genom Tyskland möttes av flera sönderbombade städer och nödbostäder. När tåget kom till Westbahnhof i Wien möttes de av en kraftig blåsorkester. Spårvagnar, bussar och bilar hjälpte deltagarna till Hörndwald – ett hörn av välbekanta Wienerwald – som skulle bli deltagarnas hem under IUSY-lägret och temat för lägret var fred.
Lägret var indelat i olika zoner med namn från kända socialister som Agust Bebel [1], Victor Adler [2], Hjalmar Branting [3], Jean Juares [4], Anna Kéthly [5] m.fl. I två dagar strömmade unga socialister från alla världsdelar och 35 nationer till Hörndwald. Det restes tält och deltagarna bekantade sig med varandra och pustade i 35 gradig värme och inom tältområdet fanns det en konsumbutik där deltagarna kunde handla. Deltagarna fick frukost och middag och en dag serverades det ris till köttet, det var en helt ny upplevelse för SSU:arna.
Det hade börjat skymma på kvällen den 2 juli, när deltagarna samlades framför I:et med jordgloben, Ungdomsinternationalens symbol. IUSY:s ordförande Peter Strasser förklarade lägret öppnat och i samma ögonblick som ”Internationalen” bröt fram på allas läppar, slog röda lågor högt mot skyn från ett stor bål.
Under lägerdagarna bekantade sig deltagarna med Wien; en av dagarna var SSU:arna på en kyrkogård med begravda socialdemokrater i Wien som blivit skjutna – arkebuserade under 1930–talet. SSUs förbundsordförande Frans Nilsson höll tal och la ner en stor krans på kyrkogården.
I Wien fanns många sevärdheter, bl.a. Schönbrunns vackra barockslott med Tiergarten, Praten med Riesenrad, operahuset och Stephansdomen som båda hade skadats under andra världskriget. Wien var vid den här tiden ockuperat av ryssar och indelat i zoner. IUSY-lägret var beläget i både den franska och brittiska zonen. Dessutom fanns en Internationell zon i centrala Wien, samt en amerikansk och runt staden den ryska zonen.
Lägret avslutade med en uppmarsch då hela Wien mötte upp och kantade gatorna när 30 000 lägerdeltagare med facklor, fanor, sång och musik marscherade och ropen ”Freundschaft” (vänskap) ekade mellan husen. Demonstrationståget gick från Schwarzenbergplatz fram till en upplyst rådhusfasad där Wienfilharmonikerna med dansare tog emot tåget. IUSY-lägret i Wien blev en ungdomens demonstration för fred och frihet mot kapitalism och kommunism.
Not;
1. August Bebel (1840 – 1913) var en tysk socialdemokratisk politiker och en av grundarna av Tysklands Socialdemokratiska parti (SPD).
2. Victor Adler (1852 – 1918) var österrikisk socialdemokratisk
politiker. Han introducerade den socialistiska rörelsen i Österrike och grundade 1889 Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ).
3. Hjalmar Branting (1860 – 1925) var svensk socialdemokratisk politiker och tidningsman. Han var partiledare för Socialdemokraterna från 1907 samt blev 1920 Sveriges första socialdemokratiska statsminister.
4. Jean Jaurès (1859 – 1914) var en av de första socialdemokraterna, som blev ledare 1902 för det franska socialistpartiet.
5. Anna Kéthly (1889 – 1976) var ungersk socialdemokratisk politiker och blev år 1922 Ungerns andra kvinnliga parlamentsledamot.
Källor:
Arbetarrörelsens Första majförenings (AFMF) samlarrapport 614. Texten skriven av en av deltagarna vid lägret och medlem nr 24 i AFMF.
Sixten Thelianders minnen från resan.
Wikipedia