Månadens märke januari 2023

Märken inom Hotell- och restaurangfacket

 Sveriges Hotell- och Restaurang-Personals Förbund (SHRPF)

1918, i slutet på mars, bildades Sveriges hotell- och restaurangpersonals förbund i Göteborg. Initiativet togs av Göteborgs Hotell-och Restaurangpersonals Förening, Hälsingborgsföreningen, Svenska Servitörförbundet och Stockholms-föreningen Kamratklubben Servitörerna. Svenska Servitörföreningen i Malmö anslöt sig till förbundet den 1 juli 1918. Förbundet hade 413 medlemmar vid starten 1918 och ett år senare hade medlemsantalet stigit till 2 238 personer fördelat på 26 avdelningar; av dessa var 1 020 kvinnor. 2020 är det ca 29 000 medlemmar i förbundet.

Förbundsmärket: Förbundsstyrelsen lät utarbeta tre förslag till förbundsmärke; de var alla blå med vita bokstäver. Genom omröstning ute bland avdelningarna och medlemmarna valdes med stor övervikt det tredje förslaget, en vit krans omgivande organisationens initialer och stiftelseår. Märket tillverkades som nål, brosch och knapp i silver med blå emalj och kostade 3 kr 50 öre.

1961 namnändrades förbundet till Hotell och Restauranganställdas förbund. Märket finns även i stämplat silver och som halssmycke, eftersom kvinnliga medlemmar ville bära märket även på arbetstid för att man inte fick bära sitt förbundsmärke på kläderna och det var även svårt att fästa nålmärke på tunna blusar.   

HRF 75 ÅR 1993, Hotell- och restauranganställdas förbund 75 år 1993.

1996 namnändrades förbundet till Hotell och Restaurang Facket.

2011 namnändrades förbundet till Hotell- och restaurangfacket.

                          Sveriges Allmänna Kypareförening

Före förbundets bildades fanns det på 1800-talet yrkesföreningar. De första yrkesföreningarna var huvudsakligen sällskapsföreningar. Sveriges Allmänna Kypareförening som bildades 1894 gav ut ett märke.

Kypareföreningen i Stockholm är den första kända föreningen som hade som mål, enligt stadgarna från 1869: ”att bereda tillfälle för medlemmar att på ett angenämt sätt tillbringa sin disponibla tid, för att därigenom inom kåren bilda enighet och sammanhållning. Andra föreningar är Stockholms Nya Kypareförening bildades 1881 som bl.a. verkade för upprättandet av sjuk- och begravningskassor.

1884 bildades Uppsala Kypareförening som var den enda av yrkesföreningarna som överlevde de första åren. Verksamheten övergick så sent som 1966 till ändamålet att ”under kamratliga former vårda yrkets äldre traditioner”.

Källa:

Serverat! Hotell- och Restauranganställdas förbund 75 år, en Jubileumsutställning 1993

Arbetarrörelsens Första majförenings samlarrapporter

Kampen bakom svängdörrarna av Lennart Jarnhammar

Wikipedia: Hotell- och restaurangfacket PLACERING I BIBLIOTEKET: HRF-tavlan

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s