Den första republikmotionen 1912
Riksdagsmannen och borgmästaren Carl Lindhagen inlämnade år 1912 den första republikmotionen i Riksdagen, med instämmande av flera ledande socialdemokrater. I Riksdagen möttes den av stort missnöje, från höger till vänster. Högern vägrade den remiss, och liberalerna vägrade den realbehandling i Konstitutionsutskottet. Till och med ledande socialdemokrater som Hjalmar Branting visade öppet sitt missnöje med den, bland annat genom att göra en protokollsanteckning om att han och ett stort antal andra socialdemokratiska ledamöter avstod från att deltaga i omröstningen.
Resultatet blev som väntat. Huvudvoteringen i Andra kammaren den 24 maj år 1912 utföll med 118 röster för avslag och endast 12 ledamöter stödde den. Bortsett från Lindhagen och hans sju medmotionärer stöddes den endast av ytterligare fyra ledamöter.
Två år senare lämnar Lindhagen in en andra republikmotion i Riksdagen. Även den möts av samma missnöje och behandling som hans första. År 1919 behandlas republikfrågan återigen i Riksdagen efter att tio vänstersocialister inlämnat en motion med Ivar Vennerström som huvudmotionär. Förslaget var att en folkomröstning i frågan om statsskicket skulle genomföras. Även denna gång gick Branting och andra ledande socialdemokrater emot i frågan.
Carl T. Ek