Månadens märke juli 2018

Med FNL för Vietnams Folk. De förenade FNL-grupperna (DFFG) var en riksorganisation som grundades 1967 för att bilda opinion för att USA skulle lämna Vietnam och för att stödja organisationen Front National de Liberation (FNL) i Sydvietnam. DFFG gav ut tidningen Vietnambulletinen och samlade in pengar till FNL. De var synnerligen aktiva med bössinsamlingar på gator och torg. När kriget utvidgades till att också omfatta Laos och Kambodja breddade DFFG sin plattform till att gälla hela Indokina.

Vietnamrörelsen startade i mångt och mycket när dåvarande medicinstuderande Sköld Peter Matthis den 14 juni 1965 greps på Hötorget i Stockholm där han stod med ett plakat med texten ”USA ut ur Vietnam”. Trots att han hade tillstånd för demonstrationen greps han och fälldes för störande av allmän ordning och våldsamt motstånd. Sköld Peter Matthis var under Vietnamrörelsetiden aktiv i Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML). KFML, senare SKP, var starkt inom ledarskapet i DFFG, även om DFFG samlade upp också mer allmänt vänstervågen bland ungdomen. 1975 intog FNL och Nordvietnamesiska styrkor Saigon och DFFG upplöstes ganska snart efter det.

PLACERING I BIBLIOTEKET: Vänstertavlan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s