Månadens märke augusti 2018

Augusti

BK. Byggnadsarbetarkören var medlem i Svenska Arbetarsångarförbundet. Kören har medverkat vid Första majfirandet vid Norra Bantorget i Stockholm sedan starten 1954 och sjungit vid Byggettans årsmöten (numera Byggnads region Stockholm Gotland) sedan 1933.

Det berättas att Byggnadsarbetarkören sjöng vid invigningen av FN-skrapan i New York på 1970-talet. För att hedra arbetarna som byggt huset sägs det att man skickade ut en inbjudan till byggnadsarbetarkörer i hela världen – och att ”vår” kör var de enda som svarade. Så kom det sig att Byggnadsarbetarkören från Stockholm fick åka till New York med det hedersamma uppdraget att sjunga vid invigningen av FN-huset, texten är skriven av körens siste ordförande Lars Grönwall.

  • 1933 bildades Byggnadsarbetarkören under namnet Byggnadsträarbetarkören efter sammanslagning av Parkettläggarnas sångkör, Snickarkören och Timmermans-kören och gavs sedan namnet Byggnadsarbetarkören.
  • Stockholms kommunalarbetarsångkör, som grundades 1926, ändrade på 1990-talet sitt namn till Strömkarlarna och senare till Kommunalarbetarkören Strömkarlarna.
  • I början av 2000-talet övade och sjöng Byggnadsarbetarkören, Kommunal-arbetarkören, Strömkarlarna och Grafiska kören (som lär ha varit landets näst äldsta sångkör och bildades i mitten av 1800-talet) tillsammans och vid gemensamma framträdanden under namnet Stockholms Arbetar Manskör (Samkören). Vid en del framträdanden behöll körerna sina egna namn.
  • 2016 upphörde körerna p.g.a. för få medlemmar.

 PLACERING I BIBLIOTEKET: ABF tavlan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s