Månadens märken oktober 2019

Svenska Bryggeriindustriarbetareförbundet

Första märket: Förbundsmärket

Andra märket: Förtjänstmärket 18 karats guldmärke stämplad N9 = 1963 och på baksidan av märket är 113 in graverat.

Tredje märket: Förtjänstmärke silver stämplad E9 = 1955.

  • 1899 bildades Svenska bryggeriarbetareförbundet. 

1917 ändrades namnet till Svenska bryggeriindustriarbetareförbundet.

  • 1949 håller Svenska bryggeriindustriarbetareförbundet (SBIAF) sin 12:e kongress, jubileumskongressen och vid denna så presenteras en historik över bryggeriindustriarbetareförbundets femtioåriga historia.

  • 1954 håller Svenska bryggeriindustriarbetareförbundet sin 13:e kongress i Stockholm. Svenska bryggeriindustriarbetareförbundets avdelningar hade börjat gå samman i samordningsorganisationer och vid kongressen krävdes i flera motioner att dessa samorganisationer skulle få yttrande och förslagsrätt i förbundet. Förbundsstyrelsen var emot detta och menade att arbetet i förbundet skulle bli krångligt och tungrott, kongressen lyssnade inte på förbundsstyrelsen som blev överkörd.  Kongressen beslutade också att lägga ned förbundstidningen svenska bryggeriarbetaren och istället efter överenskommelse med svenska livsmedelsarbetareförbundet använda deras förbundstidning Mål & medel som tidning också för Svenska Bryggeriindustriarbetareförbundet. Svenska bryggeriarbetaren hade utan avbrott utkommit sedan 1900 med först 2 nummer per år och sedan med 4 nummer per år och från 1942 med 6 nummer per år. Tidningens siste redaktör förbundsordföranden Einar Olsson beklagade men menade att eftersom de mindre förbundens tidningar fick skötas på fritiden eller när tid fanns för detta av en redaktör med ytterst liten eller ingen journalistisk utbildning så var det i längden ogörligt.(Texten skriven av Lars B Andersson)
  • 1964 håller Svenska bryggeriindustriarbetareförbundet sin 15:e och sista kongress.  Det konstaterades av ordförande Ignar Karlsson att lönerörelserna varit gynnsamma men att medlemsantalet minskat med sex procent. LO:s andre (vice) ordförande Herman Blomgren och Statsrådet Sven Andersson talade vid kongressen om sociala framgångar och trygghetssystem. LO ordföranden talade om fackliga sammangående.  Med 128 röster mot 8 röstade kongressen för ett sammangående med Svenska livsmedelsarbetareförbundet från den 1 januari 1965. (Texten skriven av Lars B Andersson)  

PLACERING I BIBLIOTEKET: HRF-tavlan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s