Månadens märke november 2019

International Woodworkers of America

IWofA International Woodworkers of America (IWA), bildades 1937. Medlemmarna arbetade inom sågverk och timmerbranschen. Skandinaver, varav en del var kommunister, spelade en stor roll vid bildandet. Majoriteten av medlemmarna bodde och arbetade vid den amerikanska och kanadensiska västkusten. 1970 hade IWofA 115 000 medlemmar. Under 1980-talets razzior, fusioner och anti-fackliga åtgärder från arbetsgivarna decimerades medlems­antalet i IWofA samt på grund av den spirande miljörörelsen och den begränsade tillgången till allmän mark, där det mesta av urskogen finns. När träindustrin förlorade tillgång till allmän mark, försvann tusentals arbetstillfällen. Ernie Dalskog, Hjalmar Berggren och Ralph Nelson var tre svenskbördiga som i Woodworkers historik från 1984 beskrivs som förbundets bästa organisatörer. Flera av skandinaverna var samtidigt som de var fackliga organisatörer också aktiva i den kommunistiska rörelsen.

Mer att läsa finns att läsa i boken, Lembcke, Jerry, och Tattam, William M.: One Union in Wood. A political History of the International Woodworkers of America. International Publishers, New York, 1984.

Text av Jan Å Johansson, medlem i Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg.

PLACERING I BIBLIOTEKET: Internationella tavlan.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s