Månadens märke juni 2020

Verdandiarbetarnas nykterhetsförbund
arbetarnas socialpolitiska organisation

Nykterhets-Orden Verdandi, NOV, konstituerades i Stockholm den 3 februari 1896 av logen S:t Göran, som hade blivit utstött ur Godtemplarorden, IOGT. Skälet till att logen blivit utesluten var att man vägrade godta beslutet från Verkställande Rådet att från logens medlemsbok avföra den intagna medlemmen, sockerbruksarbetare J. E. Pettersson, eftersom han på ritualens fråga om han tror på en allsmäktig Gud svarat nej, utan att dock förneka tillvaron av en sådan Gud. Man kan gott säga att det var på grund av sockerbruks­arbetare Petterssons agerande som Sverige fick NOV. Den nya organisationen kom att ha sin främsta rekryteringsbas i arbetarklassen och den kom således att också gå under benämningen ”Arbetarnas nykterhetsförbund” och blev en del av arbetarrörelsen.

Ett Nyktert Sverige. I början på 1900-talet gavs det ut ett hundratal demonstrations- och propagandamärken till förbudsomröstningen 1922. Ingen dokumentation finns om detta märke, troligen var Nykterhets Orden Verdandi (N.O.V.) en av organisationerna som stod bakom utgivandet av märket. Ordet orden i namnet försvann på 1930-talet och ersattes av ordet ”organisation” N.O.V. som då stod för Nykterhetsorganisationen Verdandi – i vanligt tal användes bara ordet Verdandi.

NOV:s fackla i silverfärg, Verdandi startade 1939 en kampanj för medlems- och prenumerationsvärvning och utdelade en fackelnål till de Verdandister som uppnådde målet. Medlemstidningen Verdandisten har utkommit sedan 1897 och utkommer idag med fyra nummer per år.

Verdandi gemenskap solidaritet: medlemsmärket som utkom på 1970-talet.

Sedan 1973 kan även sympatisörer som inte är helnykterister bli medlemmar i Verdandi och 1989 gjordes en namnändring till Verdandi – arbetarnas socialpolitiska organisation. Verdandi är idag en partipolitiskt obunden organisation, men är inte opolitisk. För att uppnå social rättvisa är det viktigt att landet styrs av en regering som för en politik för rättvisa, jämlikhet och minskade klassklyftor.

Verdandi. Ny logga, märket utgavs 2005.

Källor:

  • Arbetarrörelsens Förstamajförenings samlarrapporter 43, 209, 296 och 651.
  • Verdandis hemsida.
  • Sture Lövgren Umeå.
  • Under röda fanor, tredje boken av Olavi Laurila.

PLACERING I BIBLIOTEKET: SSU-tavlan.

Detta inlägg publicerades i Månadens märke. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s