August Palm – Den svenska socialismens fana

August Palm avled den 14 mars 1922, 73 år gammal. I år etthundra år sedan. Då var socialismens pionjärtid över, och socialismen växte och var på framgång.

August Palm var den svenska arbetarrörelsens skapare, och han var även betydande i den danska arbetarrörelsen. Palm hade under åren närmast före sin bortgång delvis varit borta från den växande rörelse han skapat under flera år. Detta har förklarats med att han hade svårt att finna sin plats i den nya organisationen. Hans konflikter med Hjalmar Branting och nykterhetsrörelsen var också bidragande orsaker. Palm och Branting var bland annat inte helt ideologiskt överens. En del skribenter har velat göra gällande att Palms senare verksamhet var udda och kallat dem ”förvillelser.” Men det får vara en fråga sig själv och bilda sig en egen uppfattning om. Få känner dock idag till vad man avser.

Branting hyllade dock Palm i tidningen Social-Demokraten efter Palms bortgång och kallade honom ”en fana för svensk socialism” och ”att leva i historien för de större och bättre ting, i vilka hans verkliga livsgärningar utfördes.”

Palms stora livsgärning var den att han begav sig ut i det fattiga och borgerliga Sverige med uppmaningen till de förtryckta och småfolket att organisera sig, och nödvändigheten av det för att kunna få till en samhällsförändring, och han var den tidiga arbetarrörelsens främste talesman för den socialdemokratiska synen på samhället.

Studerar man August Palm lite närmare så finner man inte bara den lysande agitatorn och talaren, utan att han även var en kärleksfull familjefar, och en man som alltid tänkte på sin älskade hustru, och som trots egna tidvis svåra ekonomiska förhållanden alltid tänkte på sin familjs välbefinnande och men också på sina kamraters och vänners och det även om han många gånger hade det sämre ställt själv än de han hjälpte.

Den 14 mars år 2022 samlades en grupp socialdemokrater i Göteborg på Viktoriahuset i Göteborg för att minnas och hedra August Palms. Det var ett samarrangemang mellan Arbetarrörelsens Minnesbiblioteket, Svenska Transportarbetareförbundet och ABF Göteborg. Inledningsanförande hölls av Arbetarrörelsens Minnesbiblioteket ordförande Sören Björkman, därefter talade Roger Hultgren för Svenska Transportarbetareförbundet och sedan höll Carl T. Ek ett föredrag om August Palm och hans livsgärning.

Mötet avslutades men en trevlig eftersits på restaurangen på Viktoriahuset. 

Carl T. Ek

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s