Månadens märke april 2022

J.S.E. Juventudes Socialistas Espanol, startade 1903 i Bilbao.

I början på 1960-talet togs märket fram med en upplaga på 5 000 ex. som bekostades av Göteborgs Socialdemokratiska Spanienkommitté som bildades hösten 1961 på initiativ av SSU Enighet i Masthugget. Märket var en gåva till det Spanska socialdemokratiska ungdomsförbundet J.S.E. (Juventudes Socialistas Espanol).

Huvudparten av märkena sändes till exilhögkvarteret i Toulouse i södra Frankrike. Det brutala förtrycket av arbetarna i Spanien hade upprört en hel värld. Francos seger i inbördeskriget – stödd på tyska och italienska bajonetter var ett allvarligt bakslag för de demokratiska strävandena på 1930-talet.

Vid tiden för kommitténs bildande 1961 pågick desperata strejker vid gruvorna i Asturien i norra Spanien. Inriktningen var klar: i stadgarna stod att kommittén skulle verka för ett demokratiskt socialistiskt Spanien. En paroll löd: Frihet för hela Världen men Spanien först. Alla SSU-klubbar i Göteborgsdistriktet anslöt sig och många andra S-organisationer inom arbetarrörelsen i Västsverige. Sedan bildades det kommittéer i Stockholm och Malmö.

Texten skrevs av Lennart Nyberg 1987 då han var medlem i Arbetarrörelsens Första Maj Förening och Lennart är en av grundarna till märkessamlingen på Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg. PLACERING I BIBLIOTEKET: SSU-tavlan

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s