Arbetarrörelsens Minnesbibliotek firar 25 år

Lördagen den 23 april 2022 kunde medlemmar och vänner till Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg samlas, två år försenat, för att fira dess första tjugofem år. Det var välfyllt program och trevlig samvaro som det bjöds på.

Under Minnesbibliotekets ordförande Sören Björkmans förnämliga ledning hade närmare sextio medlemmar och vänner till Arbetarrörelsens Minnesbiblioteks i Göteborg samlats till en jubileumsfest i Arbetarrörelsens folkhögskolas lokaler vid Järntorget för att uppmärksamma det första kvartseklet.

Som först ut bland talarna stod Arne Hasselgren, fd ombudsman på ABF Göteborg, som var delaktig i Minnesbibliotekets bildande år 1995 och som berättade om bakgrunden och den första tiden. Vi fick bland annat höra om initiativtagaren Sigfrid Oscarsson och hans besök vid Marx Memorial Library i London och hur det besöket gav honom inspirationen till att verka för ett motsvarande minnesbibliotek i Göteborg. Som grundare till Minnesbiblioteket kom ABF, LO och Göteborgs Arbetareförening att stå, och som tidiga involverade fanns Guldheden-Landala socialdemokratiska förening och Centrum för Arbetarkultur vid Göteborgs universitet. Precis som vid Marx Memorial Library i London så skulle Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg drivas av ideella krafter och byggas upp av gåvor, och denna ordning har man varit trogen.

De närvarande fick därefter lyssna till Maria Voyvodova, fd kulturkommunalråd i Göteborg och numera gruppledare för Socialdemokraterna i kulturnämnden, som talade om Minnesbibliotekets roll i framtiden som kulturbärare inom Arbetarrörelsens och den viktiga roll som det har för svensk Arbetarrörelses framtid.

Underhållningen för dagen stod Rasmus Andersson och Maria Hörnelius för. Rasmus Andersson bjöd på ett eget musikprogram, och även en musikalisk frågelek kallad ”28 små tecken – till Arbetarrörelsens Minnesbibliotek” där det i texten gömts ett antal kända författare och boktitlar som skulle listas ut vilka de var. Det var tydligt att det var uppskattat av de närvarande. Maria Hörnelius, regissör och skådespelerska vid Göteborgs stadsteater, berättade på ett stålande vis om sitt samarbete och sin vänskap med Kent Andersson och läste också texter av honom. Det hela var mycket inlevelsefullt och det blev många skratt.

Det bjöds på dagen till ära på en ordentlig och välsmakande buffé, med en mängd kallskuret och annat gott, som det märktes var synnerligen uppskattad av samtliga. Vid avslutningen överlämnades en gästbok som gåva till Minnesbiblioteket från Frölunda socialdemokratiska förening, och de närvarande blev de första att inviga denna.

Arbetarrörelsens Minnesbibliotek i Göteborg ser med tillförsikt på framtiden, och önskar väl mött år 2045 när det skall firas det första halvseklet. Dagens väl genomförda program var ett samarrangemang mellan Arbetarrörelsens Minnesbibliotek, Göteborgs Arbetareförening, ABF och LO. Det hade utlovats en innehållsrik och spännande eftermiddag, och det levdes det verkligen upp till.

Carl T. Ek

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s