Hotell- och restaurangfackets kontingentmärken

Kontingentmärken användes för att visa att bäraren av märket var medlem i fackföreningen och hade betalat sin medlemsavgift.
Olika förslag finns på vad bokstäverna RPF står för; det kan vara Restaurangpersonalens förening eller Restaurangpersonalföreningen? Märkena finns i fem grundfärger: röd, grön, vit, svart och blå och på några av grundfärgerna finns det färgvarianter.
1928 omnämndes i Östersund det blå märket och 1934 det svarta märket. Cirkulär gick ut som vädjade om stöd i organisationsarbetet. Genom att tillse att anställd personal på hotell, restauranger, kaféer och automater i sitt arbete bar märket och att endast dessa erhöll dricks, som var den huvudsakliga inkomsten, stöddes organisationen och dess syften.

RPF 1954: märket kan vara ett kontingentmärke? I samlarrapport 540 är även märkena, RPF 1953, RPF 1959 och RPF 1963 avbildade och även RPF 1955 finns.

KAF kontingentmärke (vitt) finns i samma fem grundfärger som RPF:s kontingentmärken: röd, grön, vit, svart och blå och på några av grundfärgerna finns det färgvarianter.
Inom Sveriges Hotell- och Restaurang-Personals Förbund fanns avdelning 48 som var kafépersonalens fackförening. Vem som har ut gett KAF-märket är det ingen som vet men det var inom Hotell-facket.
Initialerna KAF kan ha tagits från Kafé- & Automatpersonals Fackförening?
- 1917 bildades Stockholms Kafé & Automatpersonals fackförening, som fanns ett par år.
- 1920 återuppstod fackföreningen som Kafé- & Automatpersonals Fackföreningen och uppgick något år senare i Sveriges hotell- och restaurangpersonalsförbund.
Eller kan det vara så att KAF står för kaféer och automater?
Källa:
Serverat! Hotell- och Restauranganställdas förbund 75 år, en Jubileumsutställning 1993
Arbetarrörelsens Första majföreningens samlarrapport 540
Kampen bakom svängdörrarna av Lennart Jarnhammar
PLACERING I BIBLIOTEKET: HRF-tavlan